Sprijin pentru mamele vulnerabile: Tichete sociale de 2.000 de lei
Într-o lume în care inegalitatea și dificultățile par să fie la ordinea zilei, o rază de speranță se întrezărește pentru mamele aflate în situații vulnerabile. Începând cu data de 12 aprilie 2024, acestea pot beneficia de tichete sociale în valoare de 2.000 de lei, destinate achiziționării de produse pentru îngrijirea nou-născuților. Însă, ca în orice poveste cu tentă pozitivă, există și un revers al medaliei.
Condiții de eligibilitate și limitări
Beneficiarele acestui sprijin guvernamental trebuie să îndeplinească anumite criterii. În primul rând, nou-născutul nu trebuie să depășească vârsta de trei luni la momentul identificării cuplului mamă/nou-născut de către Direcția de Asistență Socială Oradea. În al doilea rând, tichetul social pe suport electronic poate fi utilizat doar pe teritoriul României și numai pentru achiziționarea produselor de îngrijire pentru nou-născuți.
Cine sunt mamele eligibile?
Eligibilitatea se extinde la mamele beneficiare ale venitului minim de incluziune, mamele cu dizabilități, mamele în situații critice (calamități, violență domestică etc.), mamele fără acte de identitate, mamele minore și mamele cetățeni străini sau apatrizi din zone de conflict. Însă, chiar și cu aceste măsuri de sprijin, nu putem ignora faptul că multe dintre aceste mame se confruntă cu provocări mult mai mari decât lipsa resurselor financiare.
Produsele eligibile pentru achiziție
Produsele care pot fi achiziționate cu tichetul social includ articole specifice trusoului pentru nou-născut, necesare îngrijirii acestuia, precum scutece, produse pentru toaleta nou-născutului, articole de vestimentație pentru nou-născut, articole sanitare și medicale pentru cuplul mamă/nou-născut. Cu toate acestea, nu putem să nu ne întrebăm dacă aceste măsuri sunt suficiente pentru a asigura un viitor sigur pentru aceste mame și copiii lor.
Unde pot fi obținute informații suplimentare?
Mamele aflate în una din situațiile enumerate mai sus, pot obține mai multe informații de la Direcția de Asistență Socială Oradea, pe strada Primăriei nr.42. Însă, în ciuda acestui ajutor oferit, nu putem să nu ne gândim la faptul că multe dintre aceste mame ar avea nevoie de un sprijin mult mai complex și de durată.
Sursa: infooradea.ro