Descărcările arheologice și montarea schelelor
Au demarat descărcările arheologice aferente restaurării Bastionului Crăișorul, acesta fiind reabilitat în cadrul unui contract de finanțare pe fonduri europene. Totodată, a început montarea schelelor în vederea cămășuirii zidurilor exterioare ale bastionului. Descărcările, constând în decopertări și desfaceri ale terenului pentru a putea ajunge la cota de călcare inițială a bastionului, vor continua pe toată perioada contractului de execuție.
Proiectul de restaurare și consolidare a bastionului
Proiectul de consolidare și restaurare cuprinde consolidarea structurală, conservarea și restaurarea zidurilor bastionului și cazematelor, dezvelirea și punerea în valoare a ruinelor, a vestigiilor arhitecturale și arheologice legate de existența bastionului între secolele XVI-XVIII. Platforma spațioasă, acoperind cca. 1500 mp din interiorul bastionului, va fi amenajată astfel încât să permită organizarea unor evenimente cultural-artistice și turistice.
Spațiul reabilitat și drumul de rond perimetral
Spațiul reabilitat din interiorul bastionului, împreună cu curțile cazematelor, va crea un anturaj deosebit de specific, purtând amprenta arhitecturii militare defensive medievale târzii și premoderne, oferind posibilitatea organizării diverselor activități culturale. Drumul de rond perimetral reabilitat va permite accesul permanent al vizitatorilor și vizibilitatea din zonele periferice ale acțiunilor desfășurate în curtea bastionului.
Detalii despre contract și durata de execuție
Contractul de reabilitare a bastionului de la Cetatea Oradea a fost atribuit unei asocieri de firme, cu o valoare de 10,8 milioane lei (fără TVA). Durata de execuție a lucrărilor este de 24 de luni.
Sursa: Info Oradea