Democrație în acțiune: Bugetarea participativă în Oradea
Într-o lume în care cetățenii sunt adesea lăsați în afara procesului decizional, Oradea a ales să îmbrățișeze democrația participativă. Începând cu luna aprilie 2024, orădenii au avut ocazia să-și exprime opiniile și să voteze proiectele care le-au atras atenția în cadrul sesiunii de bugetare participativă.
Procesul de votare: Online și fizic
Procesul de votare a fost deschis tuturor, cu o etapă online și una fizică, pentru a asigura că toți cetățenii au avut oportunitatea de a-și exprima votul. Întâlniri cu cetățenii au fost organizate în cartierele orădene și la sediul administrației publice locale, între 9 și 30 septembrie. În urma acestui proces, au fost validate 245 de buletine de vot.
Rezultatele votării: Proiectele câștigătoare
Rezultatele finale au fost determinate prin cumularea voturilor online (2.233 voturi) și a celor exprimate în cadrul întâlnirilor fizice (245 voturi). Proiectele care au primit cele mai multe voturi au variat de la picturi murale și modernizarea parcurilor pentru copii, la instalarea statuii lui Endre Kabos, singurul campion olimpic născut la Oradea, și crearea unei hărți digitale a copacilor din Oradea.
Implementarea proiectelor: Responsabilitatea Primăriei
Cele 18 proiecte selectate vor fi incluse în bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului Oradea pentru 2025. Primăria va desemna departamentele responsabile de implementarea fiecărui proiect, fiecare având posibilitatea de a obține o finanțare maximă de 100.000 de lei, inclusiv TVA.
Implicarea cetățenilor: Mulțumiri din partea Primăriei
Primăria Oradea a ținut să mulțumească cetățenilor pentru implicarea activă în rezolvarea problemelor comunității, pentru inițierea proiectelor și pentru voturile exprimate atât online, cât și în cadrul întâlnirilor cetățenești. Acesta este un exemplu concret de cum cetățenii pot avea un cuvânt de spus în modul în care sunt cheltuiți banii publici.
Sursa: infooradea.ro