Ateliere și expoziții în inima tradițiilor românești
Într-o lume în care tehnologia și viteza par să fi pus stăpânire pe tot, există încă locuri unde tradițiile, meșteșugurile și folclorul sunt la ele acasă. Un astfel de loc este Căbeștiul, unde adulții și copiii sunt invitați să participe la ateliere și expoziții de produse care promovează arta, cultura, gastronomia și întreaga zonă turistică. În acest an, vom avea ocazia să descoperim împreună tainele olăritului și opincăritului, confecționatului de măști tradiționale și a magicului caval, precum și arta încondeierii de ouă și a împletiturilor din nuiele.
Foraging și Yoga în natură
Pe cei pasionați de foraging, maestrul Quim Rueda îi va așteapta zilnic pentru a-i iniția în culesul de ciuperci sălbatice comestibile. Duminică dimineața va începe cu un atelier de Yoga susținut de Ancuța Ciortan în campingul din festival. Copiii se vor bucura, în cadrul pitoresc al Văii Sohodol, de multe jocuri și activități concepute special pentru ei, de către Prietenii Veseliei, meșterii populari și Asociația Pedalăm.
Provocări montane și delicii gastronomice
Nu vor lipsi nici provocările pentru cei care vor să cucerească muntele: organizatorii îi așteaptă cu trasee de drumeție, trasee de ciclism și via ferrata. Oaspeții vor avea ocazia să se guste din bunătățile și licorile locului: SculptFest îi așteaptă cu bere artizanală locală, vinuri de calitate, limonadă, siropuri din partea locului, înghețată artizanală, burgeri delicioși și multe alte produse gastronomice tradiționale.
Campingul Valea Sohodol
O altă noutate în acest an este campingul Valea Sohodol, pe care organizatorii l-au creat special pentru cei care doresc să se bucure timp de trei zile de liniștea naturii, în peisajul pitoresc al văii, cu corturile sau cu autorulotele.
SculptFest: un fenomen cultural în creștere
A treia ediție SculptFest aduce nu doar o mulțime de noutăți, ci se și îmbracă în straie noi, pentru a transmite asumat valorile acestui festival – fenomen cultural care crește în fiecare an natural, aducând împreună oameni faini care iubesc natura, tradițiile, folclorul și lucrurile simple. Identitatea vizuală reflectă misiunea organizatorilor de a promova și dezvolta o zonă unică, încărcată de tradiții și simboluri, creând prin artă un spațiu magic dincolo de timp.
Taberele artistice și trecerea de la sărbătoare la festival
Taberele artistice care stau la baza demersului cultural se desfășoară în perioada 22-28 iulie, în Școala din Căbești, și sunt în acest an nu mai puțin de 7 la număr. Trecerea evenimentului de la sărbătoare la festival se va face vineri, 26 iulie, când artiștii, meșterii, artizanii, localnicii și turiștii se vor întâlni pe Valea Sohodol.
Concert fabulos în Peștera Meziad și sculpturi în lemn
Centrul Cultural Subcarpați și participanții la cele doua ateliere de caval vor susține un concert fabulos în Peștera Meziad. Meșteri din Maramureș vor sculpta două porți de lemn care vor fi montate la Bisericile de lemn (monument istoric) aflate în satele Goila și Gurbești.
Festivalul este cu intrare liberă!
Sursa: infooradea.ro